Dag Alveng: Tungt Vann og Dype Daler

21 April - 21 May 2022

“Å se omgivelsene med nye øyne, kan være en anstrengende øvelse. Av og til krever det at noen andre ser for oss. At noen kjører Telemark på kryss og tvers, ned til kyst og oppetter svingete bakker i fjellsidene. Humper seg avgårde, i en bobil, for å få plass til alt fotoutstyret. Et analogt storformatskamera i bagasjen, femti kilo utstyr totalt. Å forstå omgivelsene på nytt krever at noen går ut og ser igjen, observerer, registrerer, tilbake i bilen. Og så venter fotografen, på at skyggen fra fjellet skal falle på en helt spesiell måte over sauene som gresser på beitet."

- Amalie Kasin Lerstang

Fra boken Dag Alveng,  Photographs from Telemark. Forlaget Press 2021. 

Tungt Vann og Dype Daler

Dag Alveng

 

Åpning torsdag 21 april kl 18:00

 

Vi har den store gleden av å invitere til en omfattende utstilling av Dag Alvengs nye serie Tungt Vann og Dype Daler.

 

Utstillingen vil fylle alle tre rom i galleriet og blir også en ærefull avskjed med den vakre bensinstasjonen fra 1936 som nå skal rives. 

 

Alveng reiste rundt i Telemark og fotograferte til prosjektet i to år. 

 I  «Tungt vann og dype daler» er det kunstnerens møte med Verdensarven og Telemark som står i sentrum. Hvordan kan verdensarv og industrihistorie fungere som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst? Og hvordan kan samtidskunst inspirere til større kunnskap om verdensarven? 

 

Serien ble lansert og stilt ut på Telemarksmuseet 30 oktober 2021 - 9 januar 2022 sammen med den nye boken Dag Alveng, Photographs from Telemark. Press Forlag 2021. 

 

"Tungtvannsaksjonen har lenge vært en stor interesse for meg, og i 1983 fotograferte jeg heltene fra Telemark, for amerikanske TIME Magazine. Som en del av prosjektet «Tungt vann og dype daler» har jeg tilbragt flere uker i Rjukan og på Notodden. For å bedre forstå, lære om, samt oppleve Telemark og verdensarven, samtidig som jeg fotograferer. 

Min målsetning er å lage sterke, magiske, og vakre fotografier av ren natur og av menneskeskapte objekter. Kombinasjonen av industri og landskap, som gjerne definerer det opplevde landskapet vi alle befinner oss i, opptar meg. Å finne stedene som formidler følelsen og grunnlaget for disse stedenes plass på UNESCO verdensarvliste gjennom vakker og sterk kunst er målet med prosjektet.

- Dag Alveng

 

 

Photographs from Telemark, Forlaget Press 2021. 

Utstillingen følges av en praktbok med Alvengs nye fotoserie «Tungt vann og dype daler». Boken har fått navnet Dag Alveng: Photographs from Telemark og er utgitt på Forlaget Press. Boken består av Alvengs fotografier tatt i perioden 2020-2021. Den innledes av skjønnlitterære tekster skrevet av Amalie Kasin Lerstang (f. 1988, Notodden) som mottok Tarjei Vesaas debutantpris for romanen Europa i 2014. Flere dikt fra hennes første diktsamling Vårs (2018) gjengis i engelsk oversettelse i boken. 

 

Publikasjonen er støttet av Yara, Fritt ord og Vestfold og Telemark fylkeskommune.

 

Dag Alveng

Dag Alveng (f. 1953, Oslo) er en av Norges mest betydningsfulle og anerkjente fotokunstnere. Han er utdannet ved Trent Polytechnic i Nottingham i England

 (1976-1977), og har helt siden 70-tallet hatt en internasjonal kunstnerkarriere. Han er representert i samlingene til flere av verdens fremste museer som bla. Metropolitan Museum of Art (New York), Museum of Modern Art MOMA (New York), Museum Folkwang (Essen), Sprengel Museum (Hannover), Stedeijk Museum (Amsterdam), Moderna Museet (Stockholm), Nasjonalmuseet, Henie-Onstad Kunstsenter m.fl. 

 

Alveng var en viktig pådriver for fotografiets etablering og utvikling som kunstretning i Norge - både gjennom sin egen kunstneriske praksis, men også gjennom sitt faglige engasjement. Han var med å stifte Fotogalleriet - et eget visningssted for fotobasert kunst. Galleriet åpnet i 1977 og var det første av sitt slag i Norge.

 

Dag Alveng bor og arbeider i Oslo og Holmestrand. 

-